Ingen kan förneka att ljusstakar i metall är en tidlös inredningsdetalj som kan addera elegans och en vintage vibb till nästan alla rum. Men med tiden kan dessa skönheter bli fläckade och behöver en bra rengöring. Så hur gör man rent ljusstakar i metall? Låt mig dela med mig av mina bästa tips och tricks.

Jag minns första gången jag stod inför utmaningen att göra rent en ljusstake i mässing. Den var en vacker antik pjäs jag hittade på en loppmarknad, men den var täckt av stearinfläckar och hade tappat sin glans. Jag var orolig över att förstöra det ypperliga arbetet som någon hade lagt ner på denna ljusstake för så många år sedan, men jag var fast besluten att få tillbaka dess forna skönhet. Och vet du vad? Jag lyckades! Nu tänkte jag dela med mig av mina lärdomar och erfarenheter om hur man bäst tar hand om ljusstakar i metall.

Vad behöver du för att göra rent ljusstakar i metall?

Det finns flera olika sätt att göra rent ljusstakar i metall och många av de saker du behöver har du antagligen redan hemma. Här är vad du behöver för varje metod jag listar nedan:

Metod ett: Varmt vatten och mild tvål

Magnet Varmt vatten Mild tvål Flikfri duk

Metod två: Ketchup

Ketchup Varmt vatten Flikfri duk

Metod tre: Bikarbonat och citron

Bikarbonat Citronjuice Liten skål Varmt vatten Flikfri duk

Hur gör man rent ljusstakar i metall?

Det finns inte bara ett sätt att göra rent en ljusstake i metall. Tvärtom, precis som det finns många olika typer av ljusstakar i metall, finns det många olika sätt att göra dem rena. Vill du hellre inte göra det själv? Du kan även rengöra dina ljusstakar med ett kommersiellt mässingsrengöringsmedel, eller ta med dem till en professionell.

Metod ett: Varmt vatten och mild tvål Inte alla ljusstakar i metall är 100% mässing – vissa är endast belagda med mässing. För att se om dina ljusstakar är mässingbelagda kan du placera en magnet på dem. Om magneten fastnar är dina ljusstakar belagda med mässing. Dessutom kan din mässing vara lackerad, vilket innebär att det finns ett klart skikt av lack ovanpå mässingen för att hålla den glänsande. Om något av dessa stämmer, är det viktigt att rengöra ljusstakarna extra varsamt, eftersom alla starka slipmedel kan ta bort beläggningen eller lacken.

En enkel rengöringslösning för mässingbelagda eller lackerade ljusstakar är en blandning av varmt vatten och några droppar mild tvål. Använd en flikfri duk, gnugga varsamt blandningen på ljusstaken och torka sedan av och torka den.

Metod två: Ketchup Syran i tomater i ketchup gör dem tuffa mot patina, och du kan använda ketchup för att rengöra mässings (men inte mässingsbelagda) ljusstakar. Du kan också använda tomatpuré istället för ketchup, men oavsett vad du gör: kom ihåg att ta bort tomatketchupen efter att den har suttit, eller riskera att få klibbiga ljusstakar.

För att rengöra ljusstakar med ketchup, gnugga en liten mängd ketchup på ljusstaken och låt den sitta i 30 minuter till en timme. Torka sedan av med varmt vatten och polera torrt. Efteråt bör du ha en patinafri ljusstake.

Metod tre: Bikarbonat och citron Denna beprövade rengöringskombination fungerar även för ljusstakar i mässing. Använd den på helt mässings, icke-lackerade ljusstakar, eftersom denna rengöringsmetod är slipande och kan skada beläggningen eller lacken. Och gnugga inte på pastan för hårt, eftersom bikarbonat är mycket slipande och kan lämna repor på mässing.

För att rengöra mässingsljusstakar med citron och bikarbonat, blanda först tre matskedar citronjuice med två teskedar bikarbonat för att skapa en pasta. Gnugga varsamt pastan på ljusstaken och låt sitta i 30 minuter. Torka sedan av, precis som med ketchupmetoden, med en fuktig trasa och polera torrt.

en ljusstake flera ljusstakar

Hur håller man ljusstakar i metall rena längre?

Förebyggande är det bästa sättet att skydda ljusstakar mot fläckar och patina. Att skapa mer arbete för dig själv längre fram genom att försumma att göra (lite) arbete längs vägen är onödigt. Första steget är att komma ihåg att rengöra överflödigt vax som kan ha fallit på din ljusstake efter att du har använt den.

Ett annat enkelt sätt att hålla ljusstakar i metall rena längre är regelbunden dammtorkning. En snabb genomgång med en luddfri duk kan ta bort smuts och förhindra att de ansamlas över tid.

Du kan även hålla ljusstakarna rena med mineralolja. Gnugga bara lite mineralolja på dina ljusstakar för att framhäva mässingens naturliga glans och bromsa oxidationsprocessen. Ett annat sätt att uppnå samma resultat är att applicera en liten mängd bilvax, och sedan putsa bort överskottet. Bilvax, precis som mineralolja, tillhandahåller ett extra skyddande element mot smuts och smuts.

Nyligen flyttade jag till en underbar ny lägenhet och bestämde mig för att använda tjänsterna från ett företag specialiserat på flyttstädning i Partille. Deras yrkeskunniga städare visade mig hur de använder tekniker liknande dem jag nämnt ovan, som mineralolja och bilvax, för att hålla metallvaror skinande rena. Att se proffsen på jobbet inspirerade mig att hålla mina egna älskade ljusstakar i bästa möjliga skick.

Om du vill ha en patinafri lösning som kräver minimalt underhåll, överväg lackering. Att få dina ljusstakar professionellt lackerade kan hålla dem glänsande och smutsfria år efter år.

Men kom ihåg, alla dessa underhållstips är beroende av regelbundna städrutiner. Att ta hand om dina ljusstakar, antingen det gäller daglig dammtorkning eller att ta bort överflödigt vax efter varje användning, är absolut nödvändigt för att hålla dem vackra över tid.

Back To Top

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/gretchencagle/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/gretchencagle/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110