Mjäll är ett mycket vanligt men ganska irriterande symptom. Det det följs av kraftig klåda och hudflag, vilket resulterar i detta fula vita “snön”. Det är ett ofarligt exfolierande tillstånd för hårbotten även om det inte är önskbart.

Vad är mjäll?

Det är känt att vår hud ständigt förnyas genom exfolieringsprocessen. Det innebär att dagligen trillar döda celler bort från huden, utan att vi inser det. Ibland sker denna process i en snabbare takt och mer intensivt. Detta resulterar i att klumpar av celler faller från hårbotten, som blir synlig för blotta ögat, detta kallas mjäll.

Vilka är orsakerna till mjäll?

Flera faktorer kan leda till detta irriterande symptom:

Torr hud

Ofta orsakar torr hud mjäll. Det förklaras varför mjäll ofta är mer intensivt på vintern men mildare på sommaren.

Eksem

Olika hudåkommor som seborroiskt eksem eller eksem är vanliga orsaker till mjäll. Det huvudsakliga kännetecknet för seborroiskt dermatit är fet och röd hud, täckt av gulaktiga eller vita fjäll. Samtidigt är det mycket troligt att personer med eksem i hårbotten upplever mjäll.

Svampar

Malassezia-svampen trivs i hårbotten på de flesta av oss och orsakar vanligtvis inga problem. Många gånger växer dock denna svamp överdrivet och okontrollerat. Denna överbefolkning kan leda till hudproblem, relaterade till uppkomsten av mjäll.

Tvätt/sköljning

Utseendet på mjäll är direkt relaterat till hudens oljighet. När vården och tvätten av hårbotten inte räcker till ökar chanserna dramatiskt att utveckla mjäll. Därför är frekvent tvättning din allierade när det gäller att hantera mjäll, eftersom det tar bort överflödigt talg och smuts. Å andra sidan gynnar ofullständig sköljning och fukten den lämnar tillväxten av en annan svamp, pityrosporum orbiculare, som bidrar till uppkomsten av mjäll. Att inte tvätta ditt hår på rätt sätt kan också leda till torrt, frissigt hår som även kan bli lockigt på ett negativt vis.

Påfrestningar

Stress är direkt relaterat till utseende och förvärring av hudsjukdomar. Samtidigt påverkar stress immunförsvaret, därför kopplas också det till bildandet av mjäll.

Näring

Näring spelar en viktig roll för hudens och hårets hälsa. En dålig kost, rik på transfetter, är förknippad med överdriven talgsekretion. Ovanstående procedur ökar risken för mjäll. Undvik mättade fetter i den grad du kan och ät nyttigare.

Överdriven hårbearbetning

Det är bra att undvika stylingprodukter, speciellt de som är “tunga”. Lack, geler och till och med oljor kan bidra till att mjäll uppstår eller förvärras.

Vem får mjäll oftare?

Mjäll är ett ganska vanligt fenomen. Unga vuxna, medelålders människor, män, personer med fett hår och personer med dålig kost är dock mer benägna att utveckla mjäll.

Mjäll

Hur behandlar man mjäll?

Det finns några allmänna tips för att hantera mjäll. De viktigaste vapnen är konsekvens och uthållighet.

  • Försumma inte frekvent tvättning med ett speciellt schampo mot mjäll.
  • Undvik stylingprodukter
  • Stresshantering
  • Hälsosam kost
  • Byt schampon ofta, så att de inte slutar vara effektiva
  • Användning av behandling och korrekt applicering

Så om du lider av det vita “snönt” och du vill erbjuda din hårbotten och ditt hår en integrerad behandling, kan du besöka webbplatsen Eyracure och upptäcka ett brett utbud av specialprodukter av högsta kvalitet.

Läs om nyttosmart om du vill har fler hårvårdtips.

Utforska även den här spännande bloggen tribalveda för tips och råd för att få en slät och fint hår.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/gretchencagle/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/gretchencagle/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 110